Hasardspel - Vilka spel finns det?

Hasardspel har en mycket lång historia, för människan har lockats av spänning samt rikedom i alla tider. När man börjar läsa på om olika hasardspels historia blir man därför ofta förvånad över hur långa anor de har, fast de kan verka mycket populära. Detta är exempelvis en kort historia för några av de mest populära hasardspelen, som du sannolikt kan stöta på även idag:

Blackjack

Har sitt ursprung i forntida Kina, där spelarna från början blandade papperspengar, som fanns redan då i Kina, fast de inte fanns i Europa. De äldsta spelkorten som man hittat i Kina tillverkades under 1000-talet!

Spelet spreds sedan via mameluckerna till Europa, till Italien och Spanien, där det blev populärt och de första spelkorten började tillverkas. Det var främst de finare samhällsklasserna som spelade spelet på den tiden, t.ex. den spanska drottningen sägs ha börjat spela det ca. år 1500. Vill du läsa mer om Blackjack kan du besöka våra vänner https://casinoer.org/.

/blackjack.jpg

Poker

Har i mångt och mycket en liknande historia som blackjack, då det också har sitt ursprung i Kina, varifrån det kom till Europa under 1400-talet. Sedan spreds det till USA med europeiska immigranter, och slog igenom på allvar i Vilda Västern där det spelades främst av alla möjliga ”bovar” som man även kan se i olika filmer med detta tema. Men så var det faktiskt också!

Craps

Detta är ett populärt tärningsspel som har anor så långt tillbaka som för 2000 år sedan. Mest känt är det dock för att den engelska eliten spelade det under 1700-talet och 1800-talet. Sitt nuvarande namn fick det dock av fransmännen, som namngav det efter franskans ”crabs”, som betyder ”ett par ettor”.

Roulette

Har också fått sitt namn av ett franskt ord, för på franska betyder ”roulette” ett litet hjul. Spelet uppfanns år 1842 av bröderna Francois och Louis Blanc. Den variant av spelet som de uppfann var den så kallade franska rouletten, som man kan spela än idag. När spelet spred sig även till USA lade amerikanerna till en nolla, och detta är den roulettevariant som vi idag känner till som den amerikanska.

Spelautomater

Även kallade slots, är betydligt nyare än de flesta andra hasardspel, för det krävs ju en viss mekanik för att tillverka dem. Därför är det inte allt för förvånande att det skulle dröja ända fram till 1887 då Fey Charles i Kalifornien, i USA, uppfann dessa maskiner. Dessa har dock utvecklats väldigt mycket sedan dess, de första spelautomaterna var nämligen mycket enkla i sitt utförande. Idag är spelautomater de mest popuära spelen på svenska online spelbolag.

Baccarat

Ett spel som liknar baccarat väldigt mycket fanns redan på 1000-talet f.Kr! Då spelades det av etruskerna för att avgöra om en viss ung dam kunde bli prästinna eller inte. Om en tärning kastades och numret blev 9 eller 8, visade detta att damen ifråga (hon var tvungen att vara jungfru och oskuld) var god nog att bli prästinna, var numret däremot 7 eller 6 blev hon utesluten ur den sociala gemenskapen men att få siffran 5 var det allra värsta. Detta betydde nämligen döden!